Minder onderhoud, minder kosten

Service en onderhoud van een elektrische auto zijn duidelijk anders dan bij een auto met een traditionele verbrandingsmotor: ze hebben geen bougies, geen uitlaat en geen versnellingsbak. En een elektrische auto heeft een accu in plaats van een brandstofmotor. Hierdoor zijn er minder bewegende, en dus slijtbare, onderdelen. Dit scheelt een hoop in onderhoud en kosten. Toch blijft regelmatig onderhoud belangrijk. Maar hoeveel onderhoud heeft een elektrische auto nodig? En zit er garantie op het onderhoud van een elektrische auto? Zo ja, hoeveel?

Garantie op onderhoud elektrische auto’s

8 jaar garantie op de accu

onderhoud altijd uitvoeren door een gespecialiseerde monteur. Zo ben je verzekerd van het beste onderhoud en worden onnodige storingen voorkomen. Buiten de garantie vallen bijvoorbeeld slijtage aan banden, ruitenwissers en remmen. Deze zijn afhankelijk van je rijstijl.

Tot 6 jaar onderhoud inclusief

Een elektrische auto wordt standaard geleverd met tot wel 6 jaar onderhoud, waarbij de auto op alle belangrijke punten wordt gecontroleerd. Het onderhoud bestaat uit een inspectieservice, het vervangen van de pollenfilter en het verversen van de remvloeistof. Ook voeren we gelijk een APK uit als het nodig is. Zo houd je je elektrische auto zo lang mogelijk als nieuw.

2 jaar fabrieksgarantie

Op elke elektrische auto zit standaard 2 jaar fabrieksgarantie, zonder kilometerbeperking. Voorwaarde hierbij is wel dat je de elektrische auto volgens fabrieksvoorschrift laat onderhouden.

Minder onderdelen betekent lagere onderhoudskosten.

Door het verschil in aandrijving zijn veel onderdelen die je bij een verbrandingsmotor ziet, niet meer nodig bij een elektrische auto. Denk aan motoronderdelen als lucht-, brandstof- en oliefilters, een koelsysteem of bougies. Maar bijvoorbeeld ook slijtagedelen als een uitlaat of koppeling.

Omdat elektrische auto’s gebruikmaken van motoren zonder slijtagegevoelige contactpunten, zijn ze praktisch onderhoudsvrij. Daarnaast hebben elektrische auto’s geen versnellingsbak. Kortom: minder onderdelen betekent ook lagere onderhoudskosten. Daarnaast hebben elektrische auto’s geen versnellingsbak. Kortom: minder onderdelen betekent ook lagere onderhoudskosten.

Praktische informatie

De meest gestelde vragen over dit onderwerp. Nog niet gevonden wat u zoekt?
Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden uw vragen graag!

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een brandstofauto. De aandrijving van een elektrische auto bestaat uit een elektromotor, een omvormer en een lader. Het traditionele onderhoud, waarbij bijvoorbeeld de motorolie vervangen wordt, is dus niet meer nodig. Het onderhoud van een elektrische auto bestaat alleen nog maar uit een inspectieservice, het vervangen van een interieurfilter en het vervangen van remvloeistof. Daarnaast moeten natuurlijk ook remmen, banden, ruitenwissers en lampen regelmatig gecontroleerd worden. De wettelijk verplichte APK is gelijk aan het schema van een brandstofauto.

Voor het kopen van een (elektrische) auto is het inzetten van eigen spaargeld nog altijd de slimste keuze. Geld lenen kost namelijk geld. Toch heeft niet iedereen voldoende spaargeld om deze stap te nemen, waardoor een elektrische auto financieren een andere slimme keuze is. Het kopen van een elektrische auto via financiering lijkt namelijk heel erg op private lease, maar kan goedkoper zijn. Met private lease rijd je voor een vast bedrag per maand inclusief o.a. verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Bij een elektrische auto is echter onderhoud al standaard inclusief en wegenbelasting hoef je voor een elektrische auto niet te betalen. Een elektrische auto financieren kan daarom goedkoper uitvallen dan een elektrische auto private leasen. De verzekering voor jouw elektrische auto kunnen wij ook eenvoudig regelen.

 

De meeste elektrische auto’s zijn uitgerust met een Lithium-ion accu. Je doet er goed aan de accu voor minimaal 20 procent opgeladen te houden. Je kunt de levensduur van je accu beïnvloeden door je laadgedrag. Zo kun je beter opladen met wisselstroom, bijvoorbeeld uit het stopcontact bij je thuis, dan met gelijkstroom bij een snellaadstation. Zorg dus goed voor je accu, want dit is het duurste onderdeel van de auto. Er is nog een ander slijtgevoelig onderdeel dat je met een elektrische auto in de gaten moet houden: de banden. Elektrische auto’s genereren bij het optrekken aanzienlijk meer koppel dan de meeste auto’s. Als je daar regelmatig gebruik van maakt, gaat dat ten koste van je bandenprofiel. Rustig wegrijden loont dus. Bij de aanschaf en het onderhoud van banden moet je rekening houden met de speciale eisen die voor elektrische auto’s gelden.