Professioneel 3D uitlijnen en kalibreren rijhulpsystemen

Vandaag de dag worden steeds meer auto’s uitgerust met zogenaamde rijhulpsystemen zoals onder andere adaptieve cruise control (ACC), verkeersbordherkenning, voetgangerherkenning en Lane Assist. Nadat reparaties aan deze systemen zijn uitgevoerd is het noodzakelijk om de benodigde kalibraties en afstellingen uit te voeren. Om dat te kunnen doen dient nauwkeurige meetapparatuur te worden ingezet. Immers een radar-module die 700 meter voor het voertuig uitkijkt kan bij een kleine afstellingsfout zomaar op de verkeerde weghelft “kijken”.

Belangrijk voor een goede ADAS kalibratie: een goede uitlijning

Eén van de fabrieksvoorschriften voor het juist kalibreren van ADAS systemen is een goede uitlijning. Dit kan lastig zijn omdat een uitlijnwaarde (zoals sporing) foutmarges heeft en niet altijd een absolute waarde hoeven te hebben. Sporing, Camber en Caster zijn hoeken die allemaal toleranties hebben. Er is dus geen absolute waarde voor een goede of foute uitlijning. Elke auto is weer een beetje anders uitgelijnd. De Thrust angle, ofwel rijhoek, heeft geen maximale voorgeschreven tolerantie en zou dus theoretisch elke waarde mogen zijn. Een voertuig kan namelijk een goede totaalsporing hebben, goede camber en casterwaardes hebben maar toch een rijhoek die niet perfect 0.00 graden staat. Sterker nog, dit is van toepassing op het overgrote deel van het wagenpark. Veel voertuigen hebben een achteras waar geen afstellingen aan kunnen worden gedaan. Vaak is de individuele sporing per wiel op de achteras niet stelbaar via een stelbout. Soms is de as in zijn geheel iets te verstellen, maar niet iedereen weet hoe dit moet.

ADAS kalibratie

Voor ADAS kalibratie is het belangrijk om deze hoeken te kennen, het belang van elke hoek te kennen en te kunnen bepalen welke invloed iedere hoek kan hebben op de kalibratie. De rijhoek is in de meeste gevallen vereist om mee te nemen in je kalibratie! Dat is exact de reden dat het kalibratiepaneel van ADAS systemen op de meeste voertuigen moet worden uitgelijnd op de achteras!

Wat ook belangrijk is, is de stand van de voorwielen en de waarde van de stuurhoek sensor als het stuurwiel recht staat. Als het stuur recht staat, moet de stuurhoek sensor 0 graden aangeven en de standen van de wielen gelijkmatig afgesteld in lijn staan in de rijlijn van het voertuig. Als de voorwielen niet goed afgesteld staan met een recht stuurwiel, zal het voertuig dus met een iets scheef stuur rijden waardoor de stuurhoeksensor ook een paar graden afwijking zal waarnemen.

De auto denkt dan dat het voertuig een kant op gaat, terwijl deze in werkelijkheid rechtuit rijdt met een scheef stuur. Het is dus belangrijk dat de voorwielen goed zijn uitgelijnd met een recht stuurwiel, en dat de stuurhoeksensor dan ook netjes 0 graden doorgeeft aan de computer.

Praktische informatie

De meest gestelde vragen over dit onderwerp. Nog niet gevonden wat u zoekt?
Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden uw vragen graag!

Allereerst moeten we zeker weten dat de auto kaarsrecht vooruit rijdt. We beginnen dus altijd met een vierwiels-uitlijning. Hiervoor gebruiken we een 3D uitlijnapparaat. Met een 3D uitlijnapparaat worden eerst de wielstanden gecontroleerd. Nadat de wielstanden zijn gecontroleerd en zonodig ook gecorrigeerd dan kunnen we verder gaan met de kalibratie van de rijhulp. Het speciale afstelbord wordt dan heel nauwkeurig voor de auto opgesteld. Vervolgens wordt met behulp van diagnose-apparatuur de kalibratie ingang gezet.